Vinkkejä vastuulliseen matkailuun

[Päivitetty 27.4.2024: lisätty syy, miksi WWF suosittelee Helsinki – Tukholma -välille lentämistä laivamatkan sijaan.]

Luin tässä taannoin Heidi Kalmarin ja Kati Ketolan Vastuullisen matkailijan käsikirjan (2009). Löysin sen sittemmin kirppikseltä omaan hyllyyni, ja ajattelinkin lisätä blogiin oman avainsanan matkakirjoille. Tässä postauksessa onkin luvassa käsikirjan pohjalta koottu tiivis vinkkikooste vastuullisesta matkailusta.

Ekologisuus ja eettisyys kaiken perustana

Maisemakuva, jossa keskellä kapea puro  johtaa laajempaan jokeen. Joki näkyy hieman heikosti vihreän kasvillisyyden lomasta. Vasemmalla on koivuja, oikealla havupuita. Aurinko paistaa puiden lomasta.
Maisemia Vekaruksen reitin luontopolulta Tuupovaarasta. Valistunut matkailija pysyy polulla ja jättää luonnon sellaiseksi kuin se oli.

Valistunut matkailija on ekologinen ja eettinen. Ekologisuus tarkoittaa tietenkin mahdollisimman vähäistä luonnonvarojen kuluttamista sekä matkustaessa että perillä ollessa. Eettisyys puolestaan viittaa siihen, että paikalliset hyötyisivät turismista mahdollisimman paljon. Tämän takia matkakohteen kulttuurista, yhteiskunnallisesta tilanteesta ja mahdollisista ongelmista, kuten ihmisoikeustilanteesta, olisi hyvä tietää ennen matkaa.

Ekologisuuden kannalta olisi hyvä suosia niin sanottuja ”hitaita lomia” eli vähentää kiirettä ja tehoturismia. Kalmari ja Ketola suosittelevat seikkailemaan lähellä ja viipymään kaukana. Jos joudut lentämään, viivy kohteessa pidempään. Suosi suoria lentoja. Myös sesongin ulkopuolella matkustaminen on hyvä ratkaisu, sillä tällöin turismin kuormittavuus jakautuu tasaisemmin ja paikalliset saavat tuloja pidemmältä ajanjaksolta.

Hotellin valinta

Taustalla matala vuori, jonka juurella paljon kaupungin rakennuksia. Keskellä kuvaa näkyy merenlahti isoine aluksineen. Etualalla paljon oranssikattoisia, muutaman kerroksen kokoisia taloja ja satunnaisia puita niiden lomassa.
Maisemakuva Dubrovnikista, pienen perheomisteisen Vila Curicin parvekkeelta.

Perillä kannattaa suosia pieniä, perheomisteisia majoituspaikkoja. Näin valtaosa rahasta päätyy paikallisten taskuihin ja tuet paikallista yrittäjyyttä. Kannattaa myös suosia sellaisia majoituspaikkoja, jotka kuluttavat vähän vettä eli joilla on esimerkiksi vain pieni uima-allas ja tai viheralue. Vierailijana kannattaa itsekin säästää sekä energiaa vettä: monet Suomen hotellit suosittelevat vieraille samojen pyyhkeiden käyttämistä mahdollisimman pitkään. Tätä ohjetta kannattaa noudattaa muuallakin maailmassa.

Hotellien tähtimäärä kertoo myös ekologisesta jalanjäljestä. Mitä enemmän tähtiä, sitä isompi jalanjälki. Kannattaa siis suosia parin tähden hotelleja. On myös hyvä selvittää, onko hotellilla jonkinlainen ympäristösertifikaatti. Esimerkiksi valtaosa Glasgow’n Worldconin jäsenille tarkoitetuista hotelleista ilmoittaa olevansa ”green hotel”. Näistä olisi tarkoitus valita elokuun conimajoitusta.

Paketti- vai omatoimimatka?

Kuvassa kivisen linnoituksen sisäpiha, jossa useita kaarioviaukkoja, joiden päällä pyöreät ikkuna-aukot. Linnoituksella on ylätasanne, jossa käyskentelee pari ihmistä. Etualalla seisoo nuori mies, jolla on aurinkolasit otsalla. Hän pitelee kädessään lehtiösä, jossa on valokuva tästä samasta paikasta, mutta lavastettuna Game of Thrones -tv-sarjaan.
Paikallisen Doria ltd. Dubrovnik Travel Agencyn opas Vlaho esittelee Lovrijenacin linnoituksessa kuvattuja kohtauksia Game of Thronesista.

Sekä paketti- että omatoimimatka voi olla ekologinen ja eettinen. Paikalliset saavat enemmän tuloja, jos matkan järjestää itse ja suosii paikallisia järjestäjiä ja liikennevälineitä. Omatoimimatkalle voi lähteä milloin tahansa, jolloin välttyy turistisesongilta ja ihmismassoilta. Toisaalta pakettimatkat hyödyntävät lomalentoja, jolloin lentokoneiden täyttöaste on suurempi kuin reittilennoilla, ja vievät turisteja jo tallatuille poluille, jolloin matkailun ympäristöhaitat eivät leviä uusille alueille. Kannattaakin siis pohtia monien matkabloggaajien suosimaa ”off the beaten path” -sanontaa ekologisuuden näkökulmasta.

Kalmari ja Ketola nostavat Aurinkomatkat esille positiivisena esimerkkinä matkanjärjestäjistä: Aurinkomatkat ostaa tarjoamansa palvelut ulkopuolisilta, joiden joukossa on paikallisia yrityksiä. Lisäksi se suosii pieniä perheomisteisia hotelleja. Tämän huomasimme itsekin konkreettisesti Dubrovnikin matkallamme ja valitsimme juuri tällaisen pienen perheomisteisen hotellin. Yleensä tällaiset ovat myös sympaattisempia majoituspaikkoja, joissa palvelukin pelaa ihan eri tavalla kilpailun takia.

Miten matkustan?

Kuvassa seinällä oleva sininen kyltti, jonka yläpuolella lukee "Welcome to the United States". Sinisessä kyltissä on kaksi nuolta, joissa kuvalliset ja sanalliset ohjeet passintarkastuksen, matkalaukkujen noutamisen ja vessojen suuntaan.
Yhdysvaltoihin joutuu väkisinkin lentämään. Mutta sitten siellä kannattaakin viettää pidempi aika.

Liikennevälineiden ympäristöhaitat ovat monimutkaisia, mutta ilmaston kannalta lentokone on huonoin. Päästöihin vaikuttavat niin eri maiden liikennejärjestelyt kuin liikennevälineen ikä, paljonko väline kuluttaa polttoainetta ja miten painava sen lasti on. Kalmarin ja Ketolan teoksessa on listattu ilmaston kannalta parhaat kulkuvälineet: pyörä on ehdoton ykkönen, sitä seuraavat sähköllä kulkeva juna ja bussi. Henkilöauto on parempi kuin autolautta. Yllättävää oli se, että Itämeren kannalta on parempi matkustaa Helsingistä Tukholmaan lentäen – ei laivalla. (Teos tosin on kirjoitettu vuonna 2009, joten tähän on voinut tulla jo muutos.) Tämä on WWF:n suositus ja syynä on Itämeren poikkeuksellinen murtovesi, jonka kerrostuneisuuteen saastuminen ja rehevöityminen vaikuttavat eri tavalla. Vaikka Suomen ja Ruotsin välillä kulkevat risteilyalukset eivät enää laskekaan jätevesiään mereen, kulkee Itämerellä kuitenkin muitakin risteilyaluksia, jotka tätä tekevät.

Jos kuitenkin joudut lentämään, tässä on hyvä muistilista:

  • Yksi pitkä lomareissu on parempi kuin useampi, lyhyt viikonloppumatka.
  • Suosi suoria lentoja.
  • Suosi lentoyhtiöitä, joiden koneet edustavat uusinta teknologiaa.
  • Matkusta turistiluokassa – sinne mahtuu enemmän ja päästöt jakautuvat paremmin matkustajaa kohti.
  • Hyvitä lentosi aiheuttamat päästöt – lahjoita hankkeisiin, jotka tukevat uusiutuvan energian rakentamista ja energiansäästöä.

Päästökompensaatio on hieman kinkkinen ja kritisoitu asia, josta ajattelin tehdä oman postauksen tässä piakkoin.

Maassa maan tavalla – eettisesti

Kuvassa pienen moskeijan sisätilat: lattialla on kirjavia mattoja, joista yksi on nostettu vasemmalle seinälle. Kaariovet ovat koristeellisia ja pienet ikkunat ovat mosaiikkimaisia, eri värein koristeltuja. Kuvan oikeassa laidassa näkyy portaat pieneen puhujankorokkeeseen. Katto on niin korkealla, ettei sitä näy kuvassa.
Kävin elämäni ensimmäisessä moskeijassa Bosnia-Hertsegovinassa. Hämmennyin, kun meidän ei tarvinnut laittaa huiveja päähän.

Maalaisjärjellä pärjää jo todella pitkälle esimerkiksi pukeutumisen suhteen. Uskonnollisissa paikoissa ja muuten arvokkaissa historiallisissa kohteissa kannattaa peittää polvet ja olkapäät. Joissain kohteissa hattu pitää riisua, toisissa on hyvä peittää hiukset huivilla. Tämä on hyvä varmistaa esimerkiksi paikalliselta oppaalta. Valokuvatessa on aina hyvän tavan mukaista kysyä lupa kuvauksen kohteelta. Historiallisissa kohteissa ja museoissa voi olla erillinen valokuvauskielto – joskus se tosin koskee salaman käyttöä.

Ruokaillessa kannattaa suosia lähiruokaa ja paikallisia elintarvikkeita. Jos olet sekasyöjä, ravintoloissa kannattaa syödä punaisen lihan sijaan jotain muuta, esimerkiksi riistaa tai kanaa. Tippikäytännöt vaihtelevat maasta toiseen, mutta vastuullinen matkailija tutustuu juomarahakulttuuriin ennakkoon ja tippaa siellä, missä sille on tarvetta.

Matkamuistot ja tuliaiset kannattaa ostaa paikallisilta pienyrittäjiltä ja käsityöläisiltä. Älä osta uhanalaisista kasveista tai eläimistä valmistettuja matkamuistoja. Esimerkiksi koralleista ja kotiloista valmistetut korut ovat eettisesti ongelmallisia.

Älä jätä matkustamatta – tee se vastuullisesti!

Kalmari & Ketola (2009)

Kalmari ja Ketola vinkkaavat, että ekologisia matkoja järjestäviltä yrityksiltä voi tarkastaa muun muassa hotellien ympäristöluokitukset. Tai miksei vaikka varata koko matkan sitä kautta! Tällaisia matkoja järjestää muun muassa Responsible Travel.

Lähteenä käytetty teosta
Kalmari, Heidi & Ketola, Kati (2009): Vastuullisen matkailijan käsikirja. Mondo, Image Kustannus Oy.

Jätä kommentti