Game of Thrones -turismia Kuninkaansatamassa

Kun nörtti suuntaa Dubrovnikiin, kohteena ei itse asiassa olekaan Kroatian rivieran suosittu turistikohde, vaan Kuninkaansatama Westerosin valtakunnassa. Dubrovnikin turismi on räjähtänyt sen jälkeen, kun HBO:lla keksittiin Vanhankaupungin olevan täydellinen (ja melko edullinen) kuvauspaikka esittämään Game of Thrones -sarjan King’s Landingiä. Meilläkin reissun pääsyynä oli nimenomaan Game of Thrones –turismi – kaikki muu oli bonusta.

Netistä löytyy monia matkablogeja, jotka opastavat itsenäisen Game of Thrones -kierroksen tekemiseen kertomalla kaikki olennaiset kuvauspaikat. Tämä on aina kiva budjettivaihtoehto, varsinkin, jos olet liikkeellä faniporukalla ja pääsette vaahtoamaan aiheesta yhdessä. Mutta suosittelen hyvin vahvasti myös ohjattua kuvauspaikkakierrosta, kuten aiemmassa Dubrovnik-postauksessani [linkki] totesin. Tarjolla on useita matkailualan pikkuyrityksiä ja reilusti eri vaihtoehtoja parista tunnista koko päivän kestäviin kierroksiin. Usein oppaat ovat olleet mukana sarjassa joko extroina tai avustajina, joten heillä on paljon sellaista kivaa taustatietoa, mitä et muualta saa. Ja samalla tuet paikallista yritystoimintaa.

Meidän reissuumme kuului ohjatun kierroksen lisäksi myös itsenäisiä visiittejä merkittäviin kuvauskohteisiin, joten tässä postauksessa esittelen yhden vaihtoehdon suorittaa Game of Thrones -turismia.

Ykkösvinkkinä todettakoon, että Game of Thrones -turistin kannattaa hankkia Dubrovnik-kortti [linkki]. Sillä pääset ilmaiseksi muureille, Lovrijenacin linnoitukseen ja Rehtorin palatsiin, ja saat vielä alennusta Lokrumin saaren reissusta. (Ja jos hankit tämän, kannattaa katsoa tarkkaan, mitä eri kierrosten hintaan sisältyy: osassa nimittäin pääsymaksut eri kohteisiin on laskettu hintaan mukaan, mikä tarkoittaa, että maksat periaatteessa ylimääräistä, kun oikeasti pääsisit ilmaiseksi sisään.)

Lokrum eli Qarth

Qarthin rikkaimman miehen puutarhassa voi käyskennellä vapaasti.

Lokrumin saari on Game of Thronesin Qarth. Keskiaikaisen benediktiiniluostarin sisäpihalla kuvattiin Qarthin rikkaimman miehen puutarhakutsut, joissa Daenerys Targaryen yritti löytää itselleen sponsoreita laivoja ja armeijaa varten.

Teimme Lokrumiin itsenäisesti päiväreissun, mutta jotkin turistikierrokset sisällyttävät myös saarivisiitin osakseen. Jos kuitenkin haluaa nauttia Lokrumista rauhassa kenties uiden ja lounastaen, kannattaa sinne mennä ihan omalla ajalla.

Puutarhassa oli taatusti yhtä kuuma kuin Qarthissa oikeasti.

Benediktiiniluostarissa on myös hyvin pienimuotoinen Game of Thrones -näyttely, jossa voi kuunnella näyttelijöiden kommentteja Dubrovnikista ja sarjan teosta. Ja sitten siellä on se Rautavaltaistuin. Se oli melko tyylikäs eikä turistijonoa ehtinyt pahemmin muodostua. Kaikki antoivat tilaa toisille hyvässä hengessä ja välillä räpsittiin kuvia toisten puolesta.

Katja of the House Kontturi, first of her name, Queen of the Andals and the First Men, and the Protector of the Realm. (Kuva: Tarja)

Lokrumin saarelle pääsee lautalla, joka lähtee Vanhankaupungin satamasta. Lipun saa ostettua aivan siitä laiturin vierestä ja edestakainen matka, johon kuuluu myös pääsylippu saarelle, maksaa 200 kunaa. Jos sinulla on Dubrovnik-kortti, saat 30 %:n alennuksen.

Game of Thrones – opastettu kierros

Aurinkomatkat, joiden järjestämällä matkalla olimme, tarjosi viikon aikana myös kahteen otteeseen yhden Game of Thrones -kierroksista, jonka se oli ostanut paikalliselta tarjoajalta. Se olisi ollut GoT-risteily [linkki], joka tällaiselle purjelaivaintoilijalle olisi ollut hillitön kokemus. Mutta koska halusimme hyödyntää myös muut retket, päädyimme aikataulusumplimisen jälkeen varaamaan ihan oman Game of Thrones -turistikierroksen suoraan paikalliselta yritykseltä.

Lovrijenacin linnoitus eli The Red Keep. Oikeassa reunassa näkyy sen laiturin pää.

Valitsimme kolmisen tuntia kestävän King’s Landing Extended Tourin [linkki], joka maksoi 49 € per naama. Syynä tähän oli varsin sopivan hinnan lisäksi kesto: kolmessa tunnissa ehtisi jo nähdäkin jotain, mutta kierros ei olisi uuvuttavan pitkä.

Ja nettisivujen kuvauksessa mainittiin miekat.

Meitä osallistui klo 16 alkaneeseen kierrokseen me neljä ja brittiläinen pariskunta, joten homma pysyi mukavan rentona ja intiiminä. Ottaen huomioon, että porukassa oli kipeitä polvia ja rankasta liikunnasta tulevaa hengenahdistusta, selvisimme kaikki kunnialla muun muassa Lovrijenacin linnoituksen huipulle.

Joffreyn nimipäivän juhlallisuudet järjestettiin linnoituksessa. Pyöreät ikkuna-aukot peitettiin kuvauksissa seitsensakaraisia tähtiä esittävillä pahvikuvilla.
Linnoituksen juurella raahattiin Robert Baratheonin epäiltyjä äpärälapsia tapettaviksi.
Larppasin Sansaa. Ryhmämme ainut mies joutui olemaan kaikkien Baelish.

Oppaamme Vlaho oli ollut mukana Game of Thronesin kuvauksissa avustajana. Extraksi hän ei ollut päässyt pituutensa ja ruumiinrakenteensa vuoksi, mutta ei harmitellut asiaa sen jälkeen, kun oli seurannut extrojen seisovan täydessä haarniskassa Joffreyn nimipäiväjuhlien kuvauksissa – selin itse kohtaukseen.

Hänellä oli mukana valokuva-albumi eri paikoissa kuvatuista kohtauksista, joten näimme aina paikan sekä autenttisena että sarjaa varten fiksattuna.

Täällä Vanhankaupungin sisäportilla ihmisjoukko hermostui kuningas Joffreyyn ja alkoi riehua, Vlaho kertoi.

Kalleimpia kohtauksia oli kuulemma ollut kuuluisa ”Walk of Shame”. Pyhän Ignatiuksen kirkon juurelta lähtevien jesuiittaportaiden jälkeen alkava katu kun on täynnä ravintoloita. Ne kaikki jouduttiin sulkemaan ja omistajille maksamaan päivän tienestit korvaukseksi.

Jesuiittaportaat eli nykyisin ”Steps of Shame”.
Shame. Shame. Shame.

Kierroksemme sai lisäytyä, kun Vlaho haki meille kasan replikamiekkoja. Sama firma, jonka käsialaa olivat myös Game of Thronesin miekat, oli tehnyt nämä meille testattavaksi tarjotut replikat. Niissä oli ihan kunnolla painoa eli ei tasan ollut mitään muoviläpysköitä. Pääsimme leikkimään miekoilla ja päädyimme sitten vahingossa (kyllä meiltä lupa kysyttiin) Kroatian telkkariin. Olivat nimittäin samaan aikaan kuvaamassa jotain dokumenttia Game of Thronesin vaikutuksesta Dubrovnikin turismiin, joten mikäs sen sopivampaa kuin filmata muutamaa suomalaista turistia leikkimässä Jon Snow’n ja Jaime Lannisterin miekoilla.

Teräaseilla sai leikkiä ihan luvan kanssa.

Doria ltd. Dubrovnik Travel Agencyn järjestämä Game of Thrones -kierros oli yksi reissumme kohokohtia. Mainio opas, joka oli kävelevä tietopaketti, kruunasi kaiken. Katsotaan, milloin saamme kuulla dokumentin valmistuneen, ja olemmeko siinä oikeasti…

Omatoimista samoilua Kuninkaansatamasta Qarthiin

Koska kaikkea ei voi mahduttaa yhteen päivään ilman kiirettä ja stressiä, käytimme viimeisen lomapäivämme kiertäen itsenäisesti muutaman viimeisen kuvauskohteen. Petyr Baelishin bordellin ovelle pääset ihan ilmaiseksi (sitä esittää etnografinen museo), mutta Qarthin Maustekuninkaan palatsista joudut maksamaan sisäänpääsyn.

Petyr Baelishin bordellin portti
Rehtorin eli siis Maustekuninkaan palatsi Qarthissa

Rehtorin palatsi on museo lähellä Vanhankaupungin satamaa. 1400-luvulla se oli Dubrovnikin hallitsijan palatsi, mutta nykyään se on kulttuurihistoriallinen museo, jonka ohessa on myös pieni matkamuistomyymälä. Iso aula, joka esitti Maustekuninkaan palatsia, näkyy heti ovelta, mutta siitä ei saa ottaa valokuvia – sinun on maksettava pääsymaksu (80 kunaa – Dubrovnik-kortilla ilmainen), jonka jälkeen joudut kiertämään muun muassa taidenäyttelyn, ja vasta sen jälkeen pääset itse aulaan räpsimään kuvia sydämesi kyllyydestä.

House of the Undying. (Kuva: Tarja)

Viimeinen turistietappi oli Vanhankaupungin muureilla sijaitseva Minčeta-torni, jonne Qarthin velho Pyat Pree piilotti Daenerysin lohikäärmeet toisella tuotantokaudella. Muureille kiipeäminen on jo kokemus sinänsä ja Minčeta-torni kruunasi koko kierroksen.

Where are my dragons?!

Jos et halua kiertää kahden kilometrin pituista muuria ympäri, vaan haluat nähdä vain Minčeta-tornin, kannattaa muurille nousta sataman St. Lukan tornin vierestä. Muuri on nimittäin yksisuuntainen: sitä kierretään vastapäivään.

Pääsymaksu on 250 kunaa – ja jälleen ilmainen Dubrovnik-kortin omistajalle.

House of the Game

Bonuksena muutama lisäkuva House of the Game -kaupasta [linkki], joka on kaikista kiinnostavin fanisäläkauppa, koska se on myös kokemus peleineen ja vaaterekvisiittoineen.

Siellä oli tulta syöksevä lohikäärme!

Paikan päällä voit pelata Game of Thrones -teemaisia pulmapelejä, kuvauttaa itsesi yhdellä Rautavaltaistuimista, istua lohikäärmeen selkään ja pukeutua vaikka White Walkeriksi. Pääsylippu kokemukseen taisi olla 75 kunaa henkilöltä, mutta me pääsimme neljästään perhelipulla, joka kustansi 150 kunaa eli 20 €. Paikka on piilotettu Vanhaankaupunkiin osoitteeseen Ul. od Puča 12. Ovella ei ole isoa mainoskylttiä, joten sen ohi voi kävellä melkein vahingossa.

Do you want to play a Game?
Neljän värin muistipeli aikarajalla. Katjan aivot sanoi poks. (Kuva: Tarja)

Pelit ovat vaikeita, mutta hauskoja, eikä niissä voi voittaa mitään.

Pelien vetäjä oli pro ja nykäisi nämä palat oikeisiin kohtiin hetkessä.
Here’s my dragon! (Kuva: Tarja)
Sisko pääsi leikkimään White Walkeria.
Löysin Ned Starkin miekan ennen kuin Tywin Lannister sulatti sen. (Kuva: äiti)

Game of Thrones -fanille Dubrovnik on ehdoton nähtävyys ja kokemus. Varmasti monet muutkin saavat siitä jotain irti, mutta eniten iloa tuottaa se, kun huomaa kävelevänsä samoja kiviä pitkin kuin Peter Dinklage tai seisovansa siinä paikassa, missä Lena Headey Cerceinä uhkasi teloittaa Petyr Baelishin (Aidan Gillen). Ja vaikka paikalliset auringonpalvojat hieman verottivat Lovrijenacin linnoituksen juurella sijaitsevan kivisen lauturin autenttista tunnelmaa, pystyi hyvin kuvittelemaan Sansan seisovan sen päässä katsellen lohduttomana kaukaisuuteen purjehtivaa laivaa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Game of Thrones -turismia Kuninkaansatamassa

  1. Paluuviite: Katja suosittelee: Dubrovnik-vinkit ja -tärpit | Ankkatohtorin lokikirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s