Mikä ihmeen Worldcon?

[Päivitetty 19.2.2023. Lisätty Maya Hahto ja Rosi Kämpe Hugo-palkintoehdokkaiden listaan.]

The World Science Fiction Convention eli tuttavallisemmin Worldcon tuli elämääni vuonna 2015, jolloin vouha Helsingin ehdokkuudesta oli kuumimmillaan. Ahvenanmaalla järjestetyn Archipelaconin kunniavieras, kirjailija George R. R. Martin, alkoi kampanjoida Suomen valinnan puolesta ja yllättäen huomasin, että jahas, maailman suurin spefitapahtuma tulee sitten Helsinkiin.

Pakko ottaa.

Tässä postauksessa kerron hieman Worldconin konseptista ja annan (huikean kahden conini kokemuksella) muutaman käytännön vinkin Worldconista kiinnostuneille.

Kokovartalokuva Katjasta poseeraamassa Roope Ankka -teemaisessa asussa Helsingin Messukeskuksen pääovien edessä. Ovien yläpuolella on kyltti "Welcome to Worldcon 75".
Iloinen conikävijä ensimmäisessä Worldconissaan.

Worldcon järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1939. Toinen maailmansota pisti homman hetkeksi paussille, mutta vuodesta 1946 eteenpäin coni on järjestetty yhtäjaksoisesti joka vuosi. Suurin osa Yhdysvalloissa, mutta hiljalleen sana ”world” on alkanut oikeasti näkyä conin sijainnissa.

Worldconiin ei myydä lippuja, vaan jäsenyyksiä. Ostamalla jäsenyyden liityt World Science Fiction Societyyn (WSFS) vuodeksi ja sinulla on oikeus osallistua kyseisen vuoden Worldconiin. Jokainen tapahtuma on itsenäinen ja Worldconin jäsenet päättävät äänestämällä, missä järjestetään seuraava coni parin vuoden päästä. Eli käytännössä joka vuosi tiedetään, missä Worldcon järjestetään a) kuluvana vuonna (2023 Kiinan Chengdu), b) seuraavana vuonna (2024 Skotlannin Glasgow) ja c) sitä seuraavana vuonna, mikä paljastuu kuluvan vuoden Worldconissa, kun äänet lasketaan.

Worldconista kiinnostuneet toimijat voivat asettaa oman kaupunkinsa ehdolle tulevaksi pitopaikaksi. Tätä kutsutaan ”biddingiksi”. Worldconin omilta kotisivuilta voi nähdä listan tulevista hakemuksista. Joillekin vuosille hakijoita on useampi, joillekin vain yksi. Tänä vuonna päätetään vuoden 2025 Worldconin sijainnista ja tarjolla on ainoastaan Seattle, joten lienee turvallista sanoa, että Worldcon palaa jälleen Jenkkeihin. Koronapandemia sotki vuoden 2020 Worldconin järjestelyt sen verran pahasti, että Uuden-Seelannin järjestämä coni toteutettiin kokonaan virtuaalisena.

Kuva esiintymislavalta, jolla seisoo joukko Helsingin Worldconin kunniavieraita, juontaja ja Joulupukki. Taustalle on heijastettu talvinen piirroskuva, jossa on valkoinen poro, tonttu ja vihreitä revontulia.
Vuoden 2017 Worldconin avajaiset Helsingissä. Paikalla oli tietenkin Joulupukki.

Jäsenyyksien hinnat vaihtelevat. Käytännössä jokainen Worldcon päättää omat hintansa, mutta tyypillisesti lapset ja nuoret sekä ensimmäiseen Worldconiinsa osallistuvat pääsevät halvemmalla. Coni kestää huimat viisi päivää, mutta myös päivälippuja on saatavilla lähempänä itse tapahtumaa. Esimerkiksi viiden päivän lippu aikuiselle kävijälle maksaa Glasgow’n conissa kirjoittamishetkellä £170. Lippujen hinnat kallistuvat hyvin usein, mitä lähemmäksi conia tullaan.

Helsinki teki strategisen vedon ja pisti lippujen hinnan aiempaa alhaisemmaksi, jotta mahdollisimman moni pääsi osallistumaan. Helsingin järjestäjät vain aliarvioivat Suomen vetovoiman: porukkaa tuli niin paljon, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet kuuntelemaan puheohjelmia, joten Messukeskuksesta jouduttiin lennossa pyytämään isompia saleja.

Kuva esiintyjistä, jotka näkyvät kovin tummina ja pieninä taustaa vasten: haastattelija ja taiteilija Sana Takeda. Huomion vie taustalle heijastettu Takedan sarjakuvateosten yksityiskohtainen kuvitus upeista, tummahiuksisista naisista ja koristeellisista taustoista.
Monstress-sarjakuvan piirtäjä Sana Takeda Dublinin Worldconissa vuonna 2019.

Worldconissa, kuten missä tahansa muussa nörttejä täynnä olevassa tapahtumassa, on kaikenlaista ohjelmaa: akateemisia esitelmiä, paneelikeskusteluja, kirjailijoiden tapaamisia ja signeeraustilaisuuksia, cosplayta, taidenäyttelyitä, ostoskujia, konsertteja, elokuvia, pelihetkiä, kunniavieraiden puheita ja palkintojenjakoja.

Kuva salista, jonka edessä seisoo harmaapäinen kirjailija mikrofonin kanssa. Taustalla heijastettuna teksti "Dublin 2019, an Irish Worldcon".
Artemis Fowlin luonut Eoin Colfer oli itseoikeutettu vieras kotimaansa Worldconissa.
Kuva steampunk-henkisesti pukeutuneesta naisesta, jolla on vaalea pitkä tukka letillä, lätsä, jonka päällä vanhat "moottoripyöräilijän lasit" ja ruudullinen hame. Hän katsoo muistiinpanojaan ja puhuu mikrofoniin. Taustalla heijastettu kuva värikkäästä sarjakuva-aukeamasta.
Entinen kollegani, sarjakuvatutkija Essi Varis puhui tutkimuksestaan Helsingin Worldconissa.

Yksi Worldconin isoja iltatapahtumia on Masquerade eli naamiaiset, joissa cosplayaajat kilpailevat parhaan puvun palkinnosta.

Kaukaa otettu kuva esiintymislavasta, jolla kävelee valkoiseen puseroon, naamariin ja peruukkiin pukeutunut hahmo. Kuva on sinertävä.
Dublinin Worldconissa lavalla nähtiin upea prinsessa Mononoke.

Virallisten kilpailujen lisäksi Worldconissakin pyörii paljon satunnaisia cossaajia ja teemapukeutujia, jotka nauttivat kaltaistensa nörttien seurasta ja mahdollisuudesta päästä pukuilemaan.

Ryhmäkuva porukasta, jossa on punaiseen kaapuun ja kypärään pukeutunut keisari Palpatinen henkivartiokaartilainen, mustissaan oleva Darth Maul, jonka naama on tatuoitu punamustin kuvioin, Luminara Unduli ruskeassa päähineessä ja mustassa kaavussa vihreän valomiekan kanssa. Lisäksi mukana kaksi valkoisessa haarniskassa olevaa Stormtrooperia ja yksi mustassa uniformussa oleva imperiumin upseeri.
Star Wars -porukkaa Helsingissä. Ystäväni Sami on Darth Maul. Ja se olen muuten minä tuossa keskellä Luminara Undulina. (Kuva: kenties Taina)
Kuva Katjasta, joka näyttää tuijottaa suu auki kameraa punaisten lasien takaa. Hänellä on käsissään kertakäyttörasia, jossa on iso hampurilaisannos.
Dublinissa vietin aikaa Tony Starkina, joka meni pähkinöiksi saadessaan juustohampurilaisen. (Kuva: Tupu/Taina)

Worldcon on myös se tapahtuma, jossa jaetaan vuosittaiset Hugo-palkinnot. Hugot ovat spefimaailman Oscareita ja niitä jaetaan useissa eri kategorioissa romaaneista elokuviin ja tv-sarjan jaksoista novelleihin. Myös muun muassa sarjakuvat, taiteilijat ja fanzinet saavat oman Hugonsa. Suomalaisista tekijöistä ehdokkaina ovat olleet sarjakuvapiirtäjä Ninni Aalto (kahdesti) ja Star Wars -miniatyyrejä valokuvaava Vesa Lehtimäki – kumpikin fanitaiteilijakategoriassa vuonna 2017. Kahdesti ehdokkaana on ollut myös kuvittaja Maya Hahto (2018 ja 2021). Lisäksi Marvelin Spider-Gwen pääsi sarjakuvakategorian ehdokkaaksi vuonna 2021. Sen piirtäjiin kuuluu suomalainen Rosi Kämpe.

Kaukaa parvekkeelta otettu kuva, jossa näkyy katsomon etummaiset rivit ja lava. Taustalle on heijastettu teksti "Welcome to the Hugo Awards Ceremony at Worldcon 75!"
Alkamassa Helsingin Worldconin Hugo-palkintojenjako.

Itse olin katsomassa palkintojenjakoa Helsingissä vuonna 2017. Silloin parhaan sarjakuvan palkinnon voitti Monstress, Volume 1: Awakening (Marjorie Liu & Sana Takeda) ja parhaan elokuvan (Best Dramatic Presentation, Long Form) Denis Villeneuven upea Arrival.

Kaukaa parvekkeelta otettu kuva, jossa näkyy katsomon etummaiset rivit ja lava. Taustalle on heijastettu teksti "Best Dramatic Feature (Long Form) Presented by Sibel Kekilli" sekä hänen kuvansa. Lavalla seisoo juontaja ja mustaan mekkoon pukeunut SIbel Kekilli odottaa vuoroaan.
Olen nähnyt Game of Thrones –näyttelijän livenä! Helsingissä palkija jakamassa Sibel Kekilli.
Kuva orkesterista lavalla soittamassa. Taustalla heijastettu valokuva uudesta Star Warsista, jossa Mark Hamill Luke Skywalkerina suutelee Carrie Fisherin kenraali Leia Organaa otsalle.
Dublin’s Worldcon Orchestra soitti upeaa elokuvamusiikkia vuonna 2019.

Worldconissa on myös erilaisia näyttelyitä: voit ostaa itsellesi taidetta tai koruja, tai ihastella fanien erilaisia tuotoksia ja keräilykohteita, kuten Lego-settejä.

Kuva Lego-setistä, jossa on rakennettu uudelleen Imperiumin vastaisku -elokuvan taistelukohtaus, jossa isot AT-AT-talsijat hyökkäävät kapinallisten piilopaikkaan jääplaneetalla. Taustalla näkyy Millennium Falcon -alus.
Dublinin Worldconiin oltiin luotu Hothin taistelu….
Valokuva kahdesta Star Wars -legoaluksesta: TIE Interceptor ja Impearial Shuttle.
… ja Helsingissä oli puolestaan esillä erilaisia Lego-aluksia.
Kuva Paluu tulevaisuuteen -elokuvissa esiintyneestä Delorean-merkkisestä autosta, jonka ovet on avattu ylös kuin siiviksi. Rekisterikilvessä lukee "MC FLY".
Jep, Dublinissa oli esillä myös Paluu tulevaisuuteen -elokuvista tuttu Delorean.
Ryhmäkuva Tupusta, Katjasta ja Tainasta, jotka istuvat Star Trek -aluksen "ohjaamossa": Tupu painelee nappuloita, Katjalla on jokin ohjain kädessään ja Taina istuu kauempana takana kapteenin penkillä. Kaikki ovat kallistuneet vasemmalle.
Dublinissa päästiin leikkimään Star Trek -teemaisesti. (Kuvaajana pisteen opastaja.)

Vinkkejä kiinnostuneille

Kuinka monta conipäivää? Worldcon kestää huikeat viisi päivää. Se on viikonlopun mittaisiin coneihin tottuneelle aika rankka setti. Kannattaakin miettiä, onko tarpeen hankkia viiden päivän lippu conihumuun vai riittääkö itselle lyhyempi aika.

Tutustu kaupunkiin. Älä ole täysi introverttinörtti, joka jää neljän seinän sisälle viideksi päiväksi. Pistäydy ulkona ja tutustu järjestävän kaupungin nähtävyyksiin. Itse conikin saattaa tarjota kävijöilleen jotain extraa. Me vietimme viisi päivää Dublinissa, enkä edes käynyt Trinity Collegen kirjastossa. Vieläkin harmittaa.

Varaa majoitus mahdollisimman pian. Heti, kun tiedät olevasi lähdössä, ala etsiä itsellesi ja porukallesi majoitusta. Parhaat viedään heti päältä. Coneilla on yleensä virallinen hotelli tapahtumapaikan läheisyydessä ja se menee aina ensin täyteen. Kauempaa saa ehkä halvemmalla ja samalla pääsee tutustumaan ympäristöön – ja paikalliseen julkiseen liikenteeseen.

Säävarauksella? Worldcon järjestetään useimmiten elokuun alussa. Ihan kaupungista ja maasta riippuen sää voi olla kesäistä hellettä tai tulevan syksyn vilpoisuutta. Ja koska et jää sinne conipaikalle, vaan poistut myös ulos, kannattaa ottaa huomioon säätilan muutokset. Se kiva teemapuku voi hiostaa jo itse conissa kaiken ihmismassan keskellä.

Kokenut conikävijä pärjää ongelmitta myös Worldconissa. Kun muistat syödä ja juoda ja suhtautua muihin asiallisesti, pääset jo pitkälle.

Lopuksi hieman Star Wars -musiikkia Dublinin Worldconin iltakonsertista.

Seuraava Worldconimme odottaa ensi vuonna. Elokuussa 2024 suuntaamme Glasgow’hun. Tällä kertaa Dublinin conista viisastuneena emme taidakaan ottaa viiden päivän lippua, vaan tyydymme vähän lyhyempään coneiluun ja keskitymme tutustumaan Roope Ankan kotikaupunkiin. Myös jonkinmoinen roadtrip on suunnitteilla.

Tulevista Worldconeista odotan jo innolla vuotta 2029, jolloin Dublin on jälleen ehdolla – ylhäisessä yksinäisyydessään. Mutta vuoden 2028 ehdokkaana oleva Ugandan Kampala kuulostaa myös äärimmäisen kiinnostavalta. Se kuitenkin joutuu kilpailemaan Australian Brisbanen kanssa. Australiaan tuskin lähtisin, mutta Afrikka voisi olla poikkeuksellisen hieno kokemus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s