[Päivitetty 19.2.2023. Lisätty Maya Hahto ja Rosi Kämpe Hugo-palkintoehdokkaiden listaan.]
The World Science Fiction Convention eli tuttavallisemmin Worldcon tuli elämääni vuonna 2015, jolloin vouha Helsingin ehdokkuudesta oli kuumimmillaan. Ahvenanmaalla järjestetyn Archipelaconin kunniavieras, kirjailija George R. R. Martin, alkoi kampanjoida Suomen valinnan puolesta ja yllättäen huomasin, että jahas, maailman suurin spefitapahtuma tulee sitten Helsinkiin.
Pakko ottaa.
Tässä postauksessa kerron hieman Worldconin konseptista ja annan (huikean kahden conini kokemuksella) muutaman käytännön vinkin Worldconista kiinnostuneille.

Worldcon järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1939. Toinen maailmansota pisti homman hetkeksi paussille, mutta vuodesta 1946 eteenpäin coni on järjestetty yhtäjaksoisesti joka vuosi. Suurin osa Yhdysvalloissa, mutta hiljalleen sana ”world” on alkanut oikeasti näkyä conin sijainnissa.
Worldconiin ei myydä lippuja, vaan jäsenyyksiä. Ostamalla jäsenyyden liityt World Science Fiction Societyyn (WSFS) vuodeksi ja sinulla on oikeus osallistua kyseisen vuoden Worldconiin. Jokainen tapahtuma on itsenäinen ja Worldconin jäsenet päättävät äänestämällä, missä järjestetään seuraava coni parin vuoden päästä. Eli käytännössä joka vuosi tiedetään, missä Worldcon järjestetään a) kuluvana vuonna (2023 Kiinan Chengdu), b) seuraavana vuonna (2024 Skotlannin Glasgow) ja c) sitä seuraavana vuonna, mikä paljastuu kuluvan vuoden Worldconissa, kun äänet lasketaan.


Worldconista kiinnostuneet toimijat voivat asettaa oman kaupunkinsa ehdolle tulevaksi pitopaikaksi. Tätä kutsutaan ”biddingiksi”. Worldconin omilta kotisivuilta voi nähdä listan tulevista hakemuksista. Joillekin vuosille hakijoita on useampi, joillekin vain yksi. Tänä vuonna päätetään vuoden 2025 Worldconin sijainnista ja tarjolla on ainoastaan Seattle, joten lienee turvallista sanoa, että Worldcon palaa jälleen Jenkkeihin. Koronapandemia sotki vuoden 2020 Worldconin järjestelyt sen verran pahasti, että Uuden-Seelannin järjestämä coni toteutettiin kokonaan virtuaalisena.

Jäsenyyksien hinnat vaihtelevat. Käytännössä jokainen Worldcon päättää omat hintansa, mutta tyypillisesti lapset ja nuoret sekä ensimmäiseen Worldconiinsa osallistuvat pääsevät halvemmalla. Coni kestää huimat viisi päivää, mutta myös päivälippuja on saatavilla lähempänä itse tapahtumaa. Esimerkiksi viiden päivän lippu aikuiselle kävijälle maksaa Glasgow’n conissa kirjoittamishetkellä £170. Lippujen hinnat kallistuvat hyvin usein, mitä lähemmäksi conia tullaan.
Helsinki teki strategisen vedon ja pisti lippujen hinnan aiempaa alhaisemmaksi, jotta mahdollisimman moni pääsi osallistumaan. Helsingin järjestäjät vain aliarvioivat Suomen vetovoiman: porukkaa tuli niin paljon, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet kuuntelemaan puheohjelmia, joten Messukeskuksesta jouduttiin lennossa pyytämään isompia saleja.

Worldconissa, kuten missä tahansa muussa nörttejä täynnä olevassa tapahtumassa, on kaikenlaista ohjelmaa: akateemisia esitelmiä, paneelikeskusteluja, kirjailijoiden tapaamisia ja signeeraustilaisuuksia, cosplayta, taidenäyttelyitä, ostoskujia, konsertteja, elokuvia, pelihetkiä, kunniavieraiden puheita ja palkintojenjakoja.


Yksi Worldconin isoja iltatapahtumia on Masquerade eli naamiaiset, joissa cosplayaajat kilpailevat parhaan puvun palkinnosta.

Virallisten kilpailujen lisäksi Worldconissakin pyörii paljon satunnaisia cossaajia ja teemapukeutujia, jotka nauttivat kaltaistensa nörttien seurasta ja mahdollisuudesta päästä pukuilemaan.


Worldcon on myös se tapahtuma, jossa jaetaan vuosittaiset Hugo-palkinnot. Hugot ovat spefimaailman Oscareita ja niitä jaetaan useissa eri kategorioissa romaaneista elokuviin ja tv-sarjan jaksoista novelleihin. Myös muun muassa sarjakuvat, taiteilijat ja fanzinet saavat oman Hugonsa. Suomalaisista tekijöistä ehdokkaina ovat olleet sarjakuvapiirtäjä Ninni Aalto (kahdesti) ja Star Wars -miniatyyrejä valokuvaava Vesa Lehtimäki – kumpikin fanitaiteilijakategoriassa vuonna 2017. Kahdesti ehdokkaana on ollut myös kuvittaja Maya Hahto (2018 ja 2021). Lisäksi Marvelin Spider-Gwen pääsi sarjakuvakategorian ehdokkaaksi vuonna 2021. Sen piirtäjiin kuuluu suomalainen Rosi Kämpe.

Itse olin katsomassa palkintojenjakoa Helsingissä vuonna 2017. Silloin parhaan sarjakuvan palkinnon voitti Monstress, Volume 1: Awakening (Marjorie Liu & Sana Takeda) ja parhaan elokuvan (Best Dramatic Presentation, Long Form) Denis Villeneuven upea Arrival.


Worldconissa on myös erilaisia näyttelyitä: voit ostaa itsellesi taidetta tai koruja, tai ihastella fanien erilaisia tuotoksia ja keräilykohteita, kuten Lego-settejä.




Vinkkejä kiinnostuneille
Kuinka monta conipäivää? Worldcon kestää huikeat viisi päivää. Se on viikonlopun mittaisiin coneihin tottuneelle aika rankka setti. Kannattaakin miettiä, onko tarpeen hankkia viiden päivän lippu conihumuun vai riittääkö itselle lyhyempi aika.
Tutustu kaupunkiin. Älä ole täysi introverttinörtti, joka jää neljän seinän sisälle viideksi päiväksi. Pistäydy ulkona ja tutustu järjestävän kaupungin nähtävyyksiin. Itse conikin saattaa tarjota kävijöilleen jotain extraa. Me vietimme viisi päivää Dublinissa, enkä edes käynyt Trinity Collegen kirjastossa. Vieläkin harmittaa.
Varaa majoitus mahdollisimman pian. Heti, kun tiedät olevasi lähdössä, ala etsiä itsellesi ja porukallesi majoitusta. Parhaat viedään heti päältä. Coneilla on yleensä virallinen hotelli tapahtumapaikan läheisyydessä ja se menee aina ensin täyteen. Kauempaa saa ehkä halvemmalla ja samalla pääsee tutustumaan ympäristöön – ja paikalliseen julkiseen liikenteeseen.
Säävarauksella? Worldcon järjestetään useimmiten elokuun alussa. Ihan kaupungista ja maasta riippuen sää voi olla kesäistä hellettä tai tulevan syksyn vilpoisuutta. Ja koska et jää sinne conipaikalle, vaan poistut myös ulos, kannattaa ottaa huomioon säätilan muutokset. Se kiva teemapuku voi hiostaa jo itse conissa kaiken ihmismassan keskellä.
Kokenut conikävijä pärjää ongelmitta myös Worldconissa. Kun muistat syödä ja juoda ja suhtautua muihin asiallisesti, pääset jo pitkälle.
Seuraava Worldconimme odottaa ensi vuonna. Elokuussa 2024 suuntaamme Glasgow’hun. Tällä kertaa Dublinin conista viisastuneena emme taidakaan ottaa viiden päivän lippua, vaan tyydymme vähän lyhyempään coneiluun ja keskitymme tutustumaan Roope Ankan kotikaupunkiin. Myös jonkinmoinen roadtrip on suunnitteilla.
Tulevista Worldconeista odotan jo innolla vuotta 2029, jolloin Dublin on jälleen ehdolla – ylhäisessä yksinäisyydessään. Mutta vuoden 2028 ehdokkaana oleva Ugandan Kampala kuulostaa myös äärimmäisen kiinnostavalta. Se kuitenkin joutuu kilpailemaan Australian Brisbanen kanssa. Australiaan tuskin lähtisin, mutta Afrikka voisi olla poikkeuksellisen hieno kokemus.