Nörtti shoppailee, kohde: Pariisi

[Osa tämän postauksen kokemuksista on jo melkein kymmenen vuoden takaisia, mutta olen tarkastanut liikkeiden olemassaolon. Joitakin tekstin osia on julkaistu aiemmin tutkimusblogissani – linkki.]

Olen vieraillut Pariisissa muutaman kerran, mutten taatusti ole vielä löytänyt kaupungin kaikkia ihanuuksia, jotka tykyttäisivät nörttisydäntäni. Olen kuitenkin kasannut tähän muutaman vinkin, mihin sitä rahaa saa tuhlattua Ranskan pääkaupungissa. Kun pääsen Pariisiin seuraavan kerran, päivitän tätä postausta tuoreemmilla kokemuksilla.

Album

Album [linkki] on ranskalainen liike, joka on minunkaltaisteni fantasia/scifi/sarjakuvahörhöjen unelmapaikka. Jos olet ikinä käynyt Englannin Forbidden Planetissa, tämä kauppa menee samaan kategoriaan. Albumista löydät kirjallisuutta, taidetta, sarjakuvia, figuja, keräilyesineitä, käyttöesineitä, t-paitoja… you name it.

Album löytyy yhdestä Pariisin parhaimmista nörttikeskittymistä. Suuntaa Île de la Citéltä (siitä Notre Damen nurkilta) etelään ja ylitä Petit Pont -silta. Tällöin päädyt Rue Saint-Jacquesille. Muutaman sadan metrin päässä sijaitseva Rue Saint-Jacquesin ja Boulevard Saint-Germanin risteys on paikka, joka kannattaa pistää korvan taakse ja bucket-listalle. Risteyksessä sijaitsee Album osoitteessa 67 Boulevard Saint-Germain. Mutta koska eihän tämä vielä riitä, niin Albumin toinen liike [linkki] löytyy alle sadan metrin päästä osoitteesta 6 Rue Dante. Se on verkkosivujensa perusteella erikoistunut sarjakuviin.

(Jos ranskan kieli taipuu lähinnä satunnaiseen bonjouriin, älä huoli. Albumista löytyy myös englanninkielisiä teoksia.)

Katjan ensimmäinen Pariisin visiitti vuonna 2010 poiki tällaisen tuttavuuden Albumin edessä.

Album ei riittänyt, mihin muuhun pistän rahani?

Albumin näköetäisyydeltä voi pongata muitakin nörtin makuun sopivia kauppoja. Rue Dante -kadulta löydät peräti kolme figuihin, keräilyesineisiin ja muuhun sälään erikoistuneen Pulp Comicsin [linkki] liikettä. Näiden liikkeiden osoitteet ovat 9 Rue Dante (Pulp’s Comics), 6 Rue Dante (Pulp’s Toys) ja 3 Rue Dante (Pulp’s BD) BD on muuten lyhenne ranskan sarjakuvaa tarkoittavasta sanasta bande dessinée, joten tulet taatusti törmäämään siihen myöhemminkin.

Rue Dantelta löytyy myös nimensä mukaisesti mangaan erikoistunut Hayaku Shop Manga [linkki] eikä kuuluisa Shakespeare and Company -kirjakauppakaan [linkki] ole kaukana. Vuodesta 1951 toiminnassa ollut kaksikerroksinen kirjakauppa löytyy osoitteesta 37 Rue de la Bûcherie eli lähestulkoon Seinen rannalta.

Tauko Maailmanlopun baarissa

Le Dernier Bar avant la Fin du Monde eli Maailmanlopun baari [linkki] avattiin Pariisiin kymmenen vuotta sitten. Pongasin aikoinaan maininnan paikasta joltain random-nettisivuilta ja tiesin heti, että tuonne on mentävä. Ehdinkin käymään siellä vuonna 2013.

Pariisin Maailmanlopun baari sijaitsee osoitteessa 19 Avenue Victoria.

Le Dernier Bar avant la Fin du Monde on paikka, johon nörtit kerääntyvät pelaamaan ja istumaan iltaa. Baarissa on useita eri tiloja, joiden teemoihin kuuluu muun muassa Cthulhu-mytologia, Blade Runner ja Stargate. Zombimaailmanloppuun on varauduttu omalla bunkkerilla.

Maailmanlopun baarissa järjestetään erilaisia nörttiaiheisia tapahtumia perinteisistä roolipeli-illoista lähtien. Nälkäisille on tarjolla nörttihenkeen nimettyjä pikkupurtavia (maistuisiko Discordia?), mutta baarin juju on tietenkin drinkeissä. Listalta löytyy niin C3PO- kuin Poison Ivy -nimisiä juomia. Drinkkien hinnat pyörivät kymmenen euron kummallakin puolella.

Vuonna 2013 baarissa oli tarjolla alkoholiton drinksu nimeltä Jedi Knight.

Verkkosivujen ja konseptin laajenemisen (baari numero kaksi löytyy Lillestä) perusteella pandemia ei ole vaikuttanut Maailmanlopun baarin toimintaan kovin paljoa. Jos vuonna 2013 paikka oli vielä suhteellisen tuore ja harvat olivat sen löytäneet, nyt se tuntuu vakiinnuttaneen asemansa. Osasyynä lienee tässä viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut nörttikulttuurin murros: fantasiamaailmoihin sijoittuvien tv-sarjojen katsominen ei olekaan enää pienen seurapiirin juttu ja kaikkihan nyt Star Warsin tietävät. Nörttiharrastuksia ei enää katsota kieroon samalla tavalla: lapsuuden tärkeät hahmot ja tarinat ovat muuttuneet keräilykohteiksi, kun me millenniaalit olemme aikuistuneet ja alkaneet tienata rahaa.

Sisustusta vuodelta 2013.

Hyvänä esimerkkinä muuttuneista ajoista on se, että aiheutin tuolloin vuonna 2013 baarissa hieman hämmennystä, koska olin pukeutunut pitkään mustaan nahkatakkiin (ei tasan pariisilaisten naisten juttu) ja olin… niin no, nainen. Nyt tilanne lienee tasoittunut enkä enää erottuisi vakikävijöiden joukosta.

Tällä hetkellä baarin verkkosivut löytyvät valitettavasti ainoastaan ranskaksi. Englanninkieliset verkkosivut tuntuvat olevan jatkuvassa remontissa.

Iä iä, Cthulhu fhtang!

Tervetuloa maailmanlopun baariin. Jätä valomiekkasi, Andúrilisi tai Piikkisi eteiseen. Kenties R2-D2 siellä edelleen toivottaa sinut tervetulleeksi ja joku tarjoilijoista piirtää laskuusi TARDISin.

Yksi kommentti artikkeliin ”Nörtti shoppailee, kohde: Pariisi

  1. Paluuviite: Mitä tekisit, jos raha ei olisi ongelma? | Ankkatohtorin lokikirja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s