Katja suosittelee: Prahan TOP10

[Päivitetty 20.11.2022]

Rajoitusten poistuessa yhden jos toisenkin menojalkaa alkaa varmaan kutkuttaa. Jos esimerkiksi pidennetty viikonloppu Prahan keväässä tuntuu hyvältä ajatukselta, kokosin tähän postaukseen kaupungin parhaat palat ja kokeilemisen arvoiset asiat. Perspektiivi on tietenkin täysin värittynyt ja paikkoja tutkailtu nörttilasien läpi, mutta mukana on myös klassisia turistikokemuksia. Lista päivittyy taatusti vielä tulevaisuudessa, sillä paljon on vielä kokematta ja näkemättä.

1. Turistinähtävyys: astronominen kello

Kokovartalokuva Katjasta ison rakennuksen edessä. Katjalla on pitkä musta nahkatakki ja neulottu kaulaliina kaulassa. Taustalla näkyy astronominen kello, jossa on kaksi päällekkäistä kellotaulua: alemmassa on esillä horoskooppimerkit, ylemmässä aurinkokello.
Prahan astronominen kello vanhankaupungin aukiolla (Kuva: Miia)

Jos mietitään Prahan ykkösturistikohdetta, se on ehdottomasti vanhankaupungin aukiolla (Staroměstské náměstí) sijaitseva raatihuone ja raatihuoneen yli 600 vuoden ikäinen astronominen kello Pražský orloj. Maailman vanhin edelleen toimiva astronominen kello otettiin käyttöön jo vuonna 1410 ja se on oikeasti kertakaikkisen upea. Kellon yläosa näyttää auringon ja kuun aseman taivaalla, alaosa kertoo kuluvan kuukauden, päivän ja eläinradan symbolin. Turistit pakkautuvat aukiolle kellon eteen aina tasatunnein katsomaan, miten 12 mekaanista apostolia ilmestyy näkyviin muutamaksikymmeneksi sekunniksi. Tämä kellopeliesitys ei ole mitenkään erityinen ja ehdoton nähtävyys, joten jos haluat kellosta kuvia ilman valtavaa turistimäärää, kannattaa aukiolle tulla heti aamusta ja sellaisena hetkenä, jolloin kello ei ole ihan heti lyömässä tasaa.

Vinkki: Prahan kaupungin vanha keskusta kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden listalle, joten siellä vierailu on jo itsessään kokemisen arvoista.

2. Arkkitehtuuri: Pyhän Vituksen katedraali

Kuvassa goottilainen kirkko, jonka kapeat tornit asettuvat ison keskitornin ympärille. Alempana on kolme teräväkärkistä kattoa, joiden alla korkeat ikkunat. Etualalla näkyy joulumarkkinakojuja ja iso koristeltu joulukuusi.
Pyhän Vituksen katedraali joulumarkkinoiden alla 2019.

Jos Notre Dame on jo nähty, mutta goottilainen arkkitehtuuri aiheuttaa yhä positiivisia sydämentykytyksiä, Prahan Pyhän Vituksen katedraali (Katedrála svatého Víta) on oikea paikka. Prahan linnan alueella sijaitseva katedraali on Tsekin suurin ja merkittävin kirkko, jonka rakennustyöt aloitettiin 1300-luvulla. Siinä kestikin sitten kuutisensataa vuotta: rakennus valmistui vasta vuonna 1929.

Pyhän Vituksen katedraali (jonka onnistun joka toisella kerralla lukemaan Pyhän Vitutuksen katedraaliksi) sijaitsee tosiaan Prahan linnan pihalla. Piha-alueelle pääsimme sisään ilmaiseksi turvatarkastuksen jälkeen, mutta itse katedraaliin oli sisäänpääsymaksu. Sillä kertaa jätimme vierailun väliin, mikä näin jälkikäteen ajateltuna hieman harmittaa. Onpahan jotain, mitä odottaa.

3. Kirjasto: Klementinumin barokkikirjasto

Kuva suuresta kirjastosalista, jonka seiniä kiertää kahden kerroksen verran vanhoja kirjoja. Lattia on kuvioitu ja sen keskellä on jonossa vanhoja maapalloja. Kattoon on maalattu enkeliaiheisia kuvia.
Barokkikirjasto Klementinum-rakennuksessa (Kuva otettu postikortista.)

Massimo Listri on tehnyt kahdeksankiloisen valokuvateoksen maailman kauneimmista kirjastoista. Hänen mukaansa Prahassa on näitä kaksi. Jostain syystä kirjassa ei kuitenkaan mainita Klementinum-rakennuksessa olevaa henkeäsalpaavaa barokkikirjastoa. Jesuiittojen perustama Klementinum oli ensin koulu ja sitten yliopisto, jonka oheen rakennettiin niin kirjasto, teatteri kuin kirkkokin. Nykyisin Klementinumissa on myös kansalliskirjasto.

1500-luvun puolessavälissä perustetun rakennuksen kirjastosiipeen pääsee vain osallistumalla turistikierrokselle (pääsymaksu aikuisilta 300 korunaa). Kierros vie yhteensä 172 rappusta ylös kohti astronomista tornia, josta voi ihailla Prahan kaupunkia. Matkalla pääset vilkaisemaan vanhan barokkikirjaston oven pielestä upeaa salia, jonka seinät on katettu kirjoin ja katto koristeltu upein maalauksin. Olin hetken taivaassa – mutta tosiaan vain vilkaisun ajan: alue on erotettu nyörillä eikä valokuviakaan saa napsia. Minunkin piti ostaa iso postikortti, jotta sain mukaani visuaalisen muistijäljen tästä ihanasta paikasta.

Klementinum löytyy osoitteesta Mariánské nám. 5, 110 00 Staré Město. Lisätietoja saa tältä verkkosivulta.

4. Kirjakauppa: Shakespeare and Sons

Kuva huoneen nurkasta, jonka kummallakin seinällä on useita kirjoja täynnä olevia hyllyjä. Näiden edessä on pieni sohva ja pöytä sekä lukulamppu. Etualalla on lisää tuoleja.
Shakespeare a Synové -kirjakaupan alakerrassa on lukunurkkaus.

Pariisissa on Shakespeare and Company, Berliinistä ja Prahasta löytyy Shakespeare and Sons. Shakespearen nimeä kantava kirjakauppa myy niin uusia kuin käytettyjäkin kirjoja Prahan pienellä puolella eli Malá Stranalla. Valikoimassa on reilusti myös englanninkielistä kirjallisuutta muun muassa fantasian ja sarjakuvien ystäville. Välillä voi istahtaa alakerran sohvalle selailemaan kiinnostavia opuksia. Sympaattinen putiikki kirjafriikeille löytyy osoitteesta IU Lužického semináře 10, 118 00 Malá Strana. Varaudu ajan- ja rahanmenoon – paikka ei ole aivan halvimmasta päästä.

5. (Nörtin) Kauppa: Sparkys & Hamleys

Kuva Marvel-sarjakuvien ukkosenjumala Thorista, josta on tehty patsas lelukauppaan. Hahmon ulkonäkö on otettu Thoria näyttelevältä Chris Hemsworthiltä, joten sillä ei ole kypärää päässä. Kädessään Thor kannattelee päänsä päälle vasaraansa.
Törmäsin lelukaupassa tuttuihin.

Viime Prahan reissullani yritin etsiskellä kaupungin parhaita nörttikauppoja. Löysinkin pari tarjokasta, mutta pikaisella googlettelulla nämä kaupat olivat kadonneet katukuvasta. Kuvaan oli kuitenkin ilmestynyt myös jotain uutta. Prahan uudella puolella on kauppa nimeltä Sparkys ja verkkosivujen perusteella sieltä löytyy vaikka sun mitä kivaa Star Warsista Marveliin ja Game of Thronesista Super Marioon. Tämä menee ehdottomasti seuraavan reissun ämpärilistalle. Sparkys löytyy osoitteesta Václavské nám. 782, 110 00 Nové Město. Liikkeen nettisivuilla voit tutustua tarjolla oleviin tuotteisiin jo ennakkoon.

Mutta yksi viime visiitillä löydetyistä kaupoista voi kuitenkin edelleen paksusti, nimittäin lelukauppa Hamleys. Sieltä pongasin niin golemin kuin yllä olevan Thorin. Hamleys on aivan valtava kompleksi ja joulun alla niin täynnä porukkaa, että alkoi melkein ahdistaa. Kannattaa siis pyörähtää normiarkena. Verkkosivujen perusteella erityisesti Legot ovat varsin edustetusti esillä, mutta mainostivatpa nuo sivut minulle niin Marvelia kuin Harry Potteria. Hamleysin löydät myös Prahan uudelta puolelta, tarkka osoite on Hamleys Centrum, Na Příkopě 854/14, Nové Město.

6. Museo: Mucha Museum

Sanooko nimi Mucha mitään? Ei välttämättä ihan ensi kuulemalta. Mutta jos laittaisin tähän kuvan hänen taiteestaan, tunnistaisit tyylin. Alphose Mucha (1860 – 1939) oli kuuluisa tsekkiläinen kuvataiteilija, joka erikoistui art nouveau -tyyliin. Suomessa puhutaan yleisemmin jugendista ja viitataan erityisesti arkkitehtuuriin. Mutta art nouveauta voi löytää arkkitehtuurin lisäksi niin kuvataiteesta kuin käyttöesineistäkin, muun muassa huonekaluista. Tämä koristeellinen tyyli ammentaa inspiraationsa luonnon ja kasvien muodoista. Espanjalainen Antoni Gaudí on yksi tyylin tunnetuimpia edustajia ja ehdottomia lemppareitani.

Vuonna 1998 yleisölle avautunut Mucha-museo on maailman ainoa Muchan taidetta esittelevä museo. On kenties hieman harhaanjohtavaa puhua museosta – kyseessä on pikemminkin pieni taidegalleria, jonka yhteydessä on museokauppa. Mucha kuvaa naisia eteeriseen ja koukeroiseen tyyliin ja usein erilaisia teemoja hyödyntäen. Hän on käyttänyt mallinaan muun muassa Sarah Bernhardtia. Yksi omista henkilökohtaisista suosikeistani on Zodiac (1896).

Museon pääsymaksu aikuisilta on 12 €, mutta jos Muchan tyyli ihastuttaa, kannattaa varata mukaan enemmänkin korunoita, sillä museokaupasta tarttuu mukaan vähintään postikortteja. Museo sijaitsee osoitteessa Panská 7, 110 00 Nové Město.

7. Ravintola: Lehká Hlava

Kuva ravintolan katosta, joka on maalattu moniväriseksi muistuttamaan linnunrataa. Katto on hieman kupera ja takaseinällä näkyy valaistuja tauluja, buddha-patsauta sekä looseja ruokailijoille.
Lehká Hlavan kerrassaan upea katto.

Prahan parhaimpiin ravintolakokemuksiini kuuluu ehdottomasti kasvisravintola Lehká Hlava eli Clear Head. Paikka on tunnelmallinen, asiakaspalvelu toimii, ruoka on herkullista (fajitakset veivät kielen mennessään) ja ravintolan sisustustyyli on aivan nappiin. Paikka oli koronan takia jonkin aikaa kiinni, mutta on verkkosivujen mukaan jälleen avoinna. Suosittelen tätä todella lämpimästi kaikille – olit sitten täysipainotteinen kasvissyöjä tai sekasyöjä, kuten minä. Lehká Hlava sijaitsee osoitteessa Boršov 280/2, 110 00 Staré Město.

8. Herkku: Trdelník

Trdelník eli chimney cake eli suomalaisittain väännettynä rullapulla on jälkkäri, jota saa niin Tsekistä, Slovakiasta kuin Unkaristakin. Kyseessä on ontto munkinkaltainen leivonnainen, joka kypsytetään puisen tangon ympärillä, jolloin se jää ontoksi. Herkku kuorrutetaan sokerilla ja tarjoillaan paperikääröstä täytteellä tai ilman. Prahassa vierailevat turistit suosivat myös jäätelötäytettä. Minä suosittelen struudelia. Pakko ottaa.

9. Tuliainen: Myyrä

Jos golem ei ole sinun juttusi, Prahasta saa tuotua kotiin myös toisen sympaattisen hahmon: nimittäin Myyrän. Suomessakin valtavan suosittua animaatiohahmo Myyrää (tsekiksi Krtek) löytyy nimittäin jokaikisestä turistikaupasta ties sun millaisina oheistuotteina. Animaattori ja kuvittaja Zdeněk Milerin luoma kontiainen esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1957 lasten opetuselokuvassa Kuinka myyrä sai housut. Sen jälkeen se on seikkaillut säännöllisesti animaatioelokuvissaan aina vuoteen 2002 saakka. Suomessa Myyrän tarinoita löytyy myös kirjamuodossa. Myyrän taustasta voit lukea lisää esimerkiksi Kafkadeskin verkkosivuilta.

10. Leffaturismi: Kaarlen silta

Kuvassa keskellä levittäytyy Kaarlen silta. Etualalla joki, tausalla Prahan linna, jonka keskellä seisoo Pyhän Vituksen katedraali. Sää on pilvinen ja synkähkö.
Kuuluisa Kaarlensilta kauempaa kuvattuna. Taustalla näkyy Pyhän Vituksen katedraali.

Prahassa on kuvattu todella paljon menestyneitäkin Hollywood-elokuvia ja kaupunki tarjoaa mielellään puitteet kuvausryhmille. Ei tarvitse kuin pyörähtää vanhankaupungin aukiolle, kun huomaa olevansa jo useista elokuvista tutulla kuvauspaikalla: Vin Dieselin toimintaelokuva xXx (2002) alkaa kohtauksella, jossa yksi henkilöistä pakenee aukion läpi Rammsteinin keikalle. Tom Cruise juoksee samalla aukiolla pakoon akvaariokahvilasta tulvivaa vettä Mission Impossiblessa (1996). Prahassa on kuvattu myös muun muassa Bourne Identity (2002) ja Casino Royale (2006). Daniel Craigin Bond-elokuvaa filmattiin muun muassa upeassa Strahov Monasteryn (Strahovský klášter) kirjastossa, joka on päässyt Listrin maailman kauneimpien kirjastojen listalle. (Tämä on seuraavan reissun must-kohde.)

Yksi Prahan tunnetuimmista maamerkeistä, kivinen Kaarlensilta (Karlův most), on myös leffaturismia harrastavan nörtin ehdottomia vierailukohteita. 1300-luvulla rakennettu, patsaiden reunustama kävelysilta näyttäytyy edellä mainituissa xXx:ssä, Mission Impossiblessa sekä Spider-Man – Far From Home -elokuvassa (2019). Tom Cruise juoksentelee sillalla, jolta Jon Voight putoaa alas traagisesti pieleen menneen keikan jälkeen. Peter Parker ja MJ viettävät sillalla kahdenkeskistä aikaa, joka keskeytyy, kun heille selviää totuus Mysteriosta. (Tämä kohtaus löytyy muuten kokonaisuudessaan YouTubesta.)

Kuulemani mukaan kuvausluvan saaminen Kaarlensillalle on kaikista vaikeinta ja kalleinta, koska se on niin suuri ja suosittu turistikohde. Vain nämä kolme edellä mainittua Hollywood-elokuvaa ovat päässeet hyödyntämään siltaa kuvauspaikkana.

(Todettakoon lopuksi, että kaikista epäuskottavinta näissä elokuvissa on hiljaisuus: Kaarlensilta ei nimittäin koskaan ole tyhjillään.)

Kaarlensilta esiintyy myös Salla Simukan Lumikki-trilogian toisen osan, Valkea kuin lumi (2013), kansikuvassa. Kirjan tapahtumat nimittäin sijoittuvat Prahaan. Tässä voisi olla aihetta ihan kirjaturismiin seuraavan reissun aikana…

Mitkä Prahan kohteet ovat sinut suosikkejasi?

3 kommenttia artikkeliin ”Katja suosittelee: Prahan TOP10

  1. Paluuviite: Katja suosittelee: ostoksia ja oleskelua Lontoossa | Ankkatohtorin lokikirja

  2. Paluuviite: 3 x – matkabloggaajan blogihaaste | Ankkatohtorin lokikirja

  3. Paluuviite: 10 matkakuvaa -blogihaaste | Ankkatohtorin lokikirja

Jätä kommentti