3 x – matkabloggaajan blogihaaste

Rakastan somehaasteita ja osallistun niihin mielelläni, jos niissä ei mennä liiallisiin yksityiskohtiin yksityisyydensuojan kannalta. Kaivelin tässä taannoin matkabloggaamiseen liittyviä blogihaasteita ja löysin Unelmatrippi-matkablogista kolminkertaisen haasteen. Joten aloitetaanpa oma blogihaasteiden sarja!

Kuva Katjasta nojaamassa valkoiseen, leveään kaiteeseen ja katsomassa merelle kameran läpi. Taivas on puolipilvinen ja satamassa näkyy rakennuksia.
Turistina Oslon oopperatalon katolla 2015. (Kuva: Essi.)

3 x paha matkatapa

 1. Ylenmääräinen suunnittelu. Olen kalenteri-ihminen. Mitään ei tapahdu, ellei se ole kalenterissa. Reissujen suunnittelussa tämä menee jopa sellaisiin sfääreihin, että teen Drive-kansion ja taulukoin sinne niin matkabudjetin kuin aikataulusuunnitelmankin. Disney Worldin reissun suunnittelu alkoi kesällä 2019. Tällä hetkellä reissuja on listattu vuoteen 2029 saakka + parit pyöreät vuosikymmenet päälle. (Toki tässä vaiheessa voi kysyä, miten paha tapa tämä oikeastaan onkaan…)
 2. Matka-ahdistus. Ennen reissua herään useamman kerran yössä. Näen painajaisia siitä, että lento lähtee tunnin päästä enkä ole edes pakannut. Tarkastan passin ja kaiken mahdollisen 50 kertaa. Jännitän myös vatsallani. Tällä hetkellä uskon reissun tapahtuvan vasta, kun olen saapunut perille. Osasyynä tähän on koronapandemia, joka on sotkenut niin monia asioita. (Käytän edelleen julkisissa FFP2-maskia.)
 3. Sairastuminen. Reissasin väitöskirjatutkimuksen aikana useissa konferensseissa ympäri Eurooppaa. Ja aina jossain vaiheessa sairastuin. Matkastressin laukeaminen, ilmastointi, erilainen pöpökanta… mikä lieneekään ollut syynä. Korona on tuonut mukanaan käsidesit, puhdistusliinat ja ylenmääräisen paranoidisuuden, joten reissusairastumiset ovat selvästi vähentyneet. Apteekissa olen joutunut käymään (irlantilaiset flunssatropit pistivät pöpöt heti kuriin), mutta koskaan en ole onneksi päätynyt reissuillani sairaalaan.

3 x outo matkatapa

Erikoislähikuvaselfie, jossa Katjasta näkyy nenä ja silmät. Taustalla kuvaa hallitsee Eiffelin torni. Taivas on pilvinen ja harmaa.
Eiffelin torni lähietäisyydeltä keväällä 2019.
 1. Suurimpien turistikohteiden välttely. Olen käynyt Pariisissa jotain 3 – 4 kertaa, enkä ole vieläkään mennyt Eiffelin torniin. Ehkä sitten joskus. Lontoossakin olen käynyt useaampaan otteeseen, enkä ole nähnyt kruununjalokiviä Towerissa. En ole myöskään käynyt Vapaudenpatsaalla (mutta Empire State Buildingissä kyllä). Useimmiten suurimmat turistikohteet eivät ole itselle niitä mieluisimpia – poikkeuksiakin toki on: odotan esim. innolla, että pääsen näkemään Sagrada Familian.
 2. Ajoissa nukkumaan. Ai baariinko? Tähän aikaan? Taitaa olla aika mennä sänkyyn hyvän kirjan kanssa. Huomiseen!
 3. Varjoon. Varjoon. Varjoon. En ole rantalomailija, mutta välillä altistun rantakohteille. Nytkin sain Dubrovnikin rannalla katseita, kun varasin itselleni valtavan päivänvarjon ja makoilin sen alla kirja kädessä, päässäni jättimäinen lierihattu ja aurinkolasit sekä huivi harteille kiedottuna. Suojakerroin + 50. Mutta enpä palanut.

3 x paras paikka, jossa olen käynyt

Maisemakuva, jossa etualalla käppyräinen lehdetön puu. Maasto kumpuilevaa, puutonta heinikkoa ja varvikkoa. Taustalla pensaita ja pieni järvi saarineen. Järve takana nousee vuori, joka katoaa sumuun.
Ladies View Killarneyn kansallispuistossa elokuussa 2019.
 1. Irlanti. Rakastuin Irlantiin ensisilmäyksellä vuonna 2019 ja aion palata sinne viimeistään vuonna 2029. Irlannista olen kirjoittanut blogiini kahdesti: sekä roadtrip-seikkailustamme että visiitistämme Skellig Michaelin saarelle.
 2. Islanti. Toinen ensirakkauteni oli Islanti, jonne pääsin kollegoideni kanssa syksyllä 2022. Reykjavík meni heittämällä lempikaupunkieni TOP3:een ja Þingvellirin kansallispuisto sai janoamaan lisää Islannin upeaa luontoa. Tavoitteenani on kiertää Islannin ringroad kavereiden kanssa.
 3. Praha. Yksi ehdottomia lempikaupunkejani, joka antaa aina jotain uutta nähtävää ja koettavaa. Olen vinkannut blogissani Prahan TOP10-kokemuksia ja kummitusjuttuja, mutta paljon on vielä tekemättä.

3 x paikka, johon haluaisin (mutta jossa en ole vielä käynyt)

Maisemakuva Hobittilasta: kaksi pyöräovista pientä mökkiä, vihreää nurmikkoa ja puinen aita.
Täällä juhlitaan sitten viisikymppisiä. (Kuva: Pixabay.)
 1. Uusi-Seelanti. Pitkäaikainen haaveeni, jonka jokainen nörtti ymmärtää. Kukapa nyt ei haluaisi vierailla Hobittilassa? Äitini on tällä hetkellä kummitätini kanssa Uudessa-Seelannissa. Melkein olin tunkemassa mukaan matkalaukkuun. Oma visiittini saa kuitenkin odottaa kymmenen vuotta, koska Jenkki-reissuun menee törkeästi rahaa. Joten Uudessa-Seelannissa juhlitaan viisikymppisiä.
 2. Japani. Toinen pitkäaikaisista haaveistani. Sekä Uuteen-Seelantiin että Japaniin pitäisi lähteä pitkän kaavan mukaan, koska ne ovat niin kaukana. Japanissa viehättää kulttuuri, ruoka ja kieli – ja kyllähän tämäkin paikka on nörtin unelma. Must-kohteena Studio Ghibli -museo.
 3. Skotlanti. Listani kolmas ja ainut, jonka aikataulu on lähestulkoon päätetty. Roadtrip odottaa elokuussa 2024, jolloin kohteena on Glasgow’n Worldconin lisäksi niin Edinburgh, Inverness kuin Isle of Skyekin. Harkitsemme asuntoauton vuokraamista.

3 x inhokkipaikka, jossa olen käynyt

Kuva hiekkarannasta, joka on täynnä lomailevia ihmisiä ja aurinkovarjoja. Vedessä on banaanivene odottamassa kyytiläisiä. Taustalla purjelaivan mallinen ravintola.
Sunny Beach 2005. Viihtyisitkö?
 1. Sunny Beach, Bulgaria
 2. Budva, Montenegro
 3. Teneriffa

Yhteistä näille kolmelle paikalle on se, että ne ovat a) rantalomakohteita ja b) kamalia turistirysiä. Ravintoloitsijat hehkuttavat suomeksi turistien ulkonäköä, jotta saisivat heidät asiakkaikseen. Paikallinen kulttuuri ja autenttisuus on lakaistu pois tutun ja helpon lomailun tieltä. Kun voit ulkomaan reissulla tilata suomeksi jonkin ruoka-annoksen ja kuulet ympärilläsikin pelkkää äidinkieltäsi, voit pohtia, oliko tässä matkustamisessa loppujen lopuksi mitään järkeä.

3 x eniten matkalla ärsyttää

Kuva hotellihuoneesta, jossa on vaaleat seinät ja valkoiset verhot. Huoneessa näkyy kolme sänkyä ja ruskea vaatekaappi. Sängyillä on tavarakaaos. Punapaitainen Katja istuu vasemmanpuolimmaisella sängyllä läppärin kanssa ja irvistelee kuvaajalle. Siskon villasukkaiset jalat näkyvät oikeassa reunassa.
Lissabonin hotellihuone joulukuussa 2012. Huomioi kahden sängyn välissä oleva liikuteltava lämpöpatteri, josta tuli meidän kaikkien kaveri. (Kuva: Sari)
 1. Ihmiset. Itsekkäät turistit ja epäkohteliaat paikalliset, jotka ovat kyllästyneitä itsekkäisiin turisteihin. Minä olen tietenkin se kiva tyyppi, joka sentään yrittää opetella pari sanaa paikallista kieltä.
 2. Epäonnistunut majoitusvalinta. Lissabonissa palelimme ilman kunnon lämmitystä, Lontoossa yhteiskäytössä oleva kylppäri oli kaameassa kunnossa. Kun olin tottunut yksin reissatessani pienen budjetin vaihtoehtoihin, en ollut koskaan hävennyt niin paljon kuin häpesin Lontoon kämppäämme, jossa majoituimme äidin ja siskojen kanssa. Lohdutuksena totesimme, että kuka siellä hotellihuoneessa lomaansa viettää. Alan myös olla siinä iässä, että mukavuus ennen kaikkea. Siitä olen valmis maksamaan vähän enemmänkin.
 3. Puutteellinen valmistautuminen. Kun jokin paikka ei olekaan juhlapyhän vuoksi auki, etkä ole muistanut sitä tarkistaa. Tai kun et tajua, ettei kaikissa maissa osata eristää rakennuksia niin hyvin, joten jätät villasukat ja lämpimän pitkähihaisen kotiin. Tai jonotat yli tunnin paikkaan x, koska et ostanut lippuasi ennakkoon. (Tämän takia olen suunnitelmallinen.)

3 x matkatavara, jota ilman en matkusta

 1. Kirja. Viihdyn missä tahansa, miten kauan tahansa, kunhan minulla on kirja. Nimenomaan fyysinen kappale. Käytännöllisistä syistä yritän kuitenkin ottaa mukaan kevyemmän pokkarin kovakantisen järkäleen sijaan. Luen bussissa, junassa ja lentokoneessa sekä ennen nukkumaanmenoa.
 2. Matkapäiväkirja. Blogin lisäksi minulla on fyysinen matkapäiväkirja, johon kerään valokuvia ja muistoja, ja jota koristelen erilaisilla tarroilla. Päivitän päiväkirjaa reissulla päivittäin. Olen suunnitellut tekeväni jossain vaiheessa videon, jossa esittelen matkapäiväkirjaani.
 3. Aurinkorasva. Ihan sama, minne menen, aurinkorasva kulkee mukana. Käytän aina suojakerrointa +50, koska en perusta rusketuksesta ja tatuoinnit täytyy aina suojata kunnolla.

3 x turhin matkatavara

 1. Hiustenkuivain. Tämä löytyy kuitenkin joka paikasta.
 2. Korkokengät. Jos pitää olla juhlavat kengät, niin mitkä tahansa ballerinat ovat kivemmat, kun olet kävellyt päivän aikana jo lähes kymmenen kilometriä.
 3. Toinen matkaopas. Yleensä päädyn ottamaan vähintään yhden matkaoppaan mukaan ja jossain vaiheessa huomaan, että se toinen on täysi turhake ja vie vain tilaa matkalaukussa. Jos otan oppaan, yhdenkin pitäisi riittää. Siinäkin olennaisinta on yleensä fyysinen metro- ja normikartta.

3 x ihanimmat kokemukset matkalla

Kokovartalokuva Katjasta, joka poseeraa kallionreunalla omituisen mallisen kivipaasin edessä. Taustalla näkyy meri ja toinen kalliosaari. Taivas on pilvessä ja tuuli leyhyttää hatun alla olevaa tukkaa.
Valomiekkaa ei tullut mukaan, joten kivipaasi jäi pystyyn – toisin kuin Reyllä. (Kuva: Taina.)
 1. Skellig Michael, 2019. Star Wars -nörtti meni pähkinöiksi päästyään vierailemaan Luke Skywalkerin erakkosaarella. Sää helli ja kokemus oli aivan huikea – ja ainutlaatuinen. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvalle saarelle otetaan rajattu määrä vierailijoita vuosittain, joten tänne ei kuka tahansa pääse.
 2. Kilpisjärvi. Kesän 2021 roadtrip asuntoautolla huipentui Kilpisjärvelle, jossa pääsimme patikoimaan Kolmen valtakunnan rajapyykille ja Saanan huipulle. Huikeat maisemat. Mieli lepäsi, keho ei.
 3. Moulin Rouge, Pariisi, 2019. Yllätimme äidin 60-vuotissyntymäpäivän kunniaksi viemällä hänet dinner & show -iltaan Pariisin Moulin Rougeen. Henkilökohtaiset onnittelut, syntymäpäiväkakku ja upeat esitykset kruunasivat illan. Pukeuduimme 1920-luvun hengessä ja saimme paljon ihailevia katseita.

Tätä postausta oli muuten kiva tehdä ihan vain jo sen vuoksi, että pääsin kaivelemaan todella vanhojen reissujen kokemuksia ja muistoja. Osa valokuvista on olemassa vain paperiversiona ja ne on kyllä skannattava talteen. Esimerkiksi nuorisoteatterin kanssa tehty roadtrip Liettuaan on melkein päässyt unohtumaan mielestä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s